miercuri, 19 martie 2014

TORT DE MERE CU CREMA DE ZAHAR ARS


        Ingrediente:

  • 6 mere potrivite ca marime,
  • 14 linguri de zahar,
  • 5 oua+3 albusuri,
  • 3 linguri de faina,
  • 500 ml lapte,
  • 2 plicuri zahar vanilat,
  • scortisoara optional,
  • 1/2 lingurita praf de copt,
  • un praf de sare.
       Se foloseste o tava cu diametru de 20 cm ceva mai groasa,ideala este o cratita emailata in care se pun la topit 6 linguri de zahar la foc foarte mic si mestecand continuu pentru a nu se arde. Cand zaharul este topit in totalitate se imbraca tava bine,inclusiv pe pereti si se lasa sa se raceasca pana incepe zaharul sa crape.Se curata merele de coaja si se taie felii grosute,se aseaza in tava cu zaharul topit si se baga la cuptor circa 30 de minute pana incep merele sa se inmoaie foarte putin.In acest timp se pregateste crema de zahar ars.Se bat 5 oua intregi cu 5 linguri de zahar foarte bine,se adauga zaharul vanilat si 500 ml de lapte.Se omogenizeaza si se toarna in tava peste mere.Se lasa circa 35 de minute la foc foarte mic.
         Separat se bat cele 3 albusuri bine cu 3 linguri de zahar si un praf de sare.Cand se formeaza o bezea tare se adauga 3 linguri cu faina si se amesteca bine.Aceasta compozitie se pune peste crema de zahar ars si mere la cuptor.Se mai lasa circa 20 de minute tot la foc mic si se face testul cu scobitoarea.Se lasa la rece,se rastoarna pe platou si se lasa cu tava deasupra la frigider cel putin 3 ore.Tot siropul lasat din mere si crema de zahar ars trebuie sa ajunga in blat.
         Asadar eu nu folosesc galbenusuri la blat pentru ca tortul nu va fi unul mare si 8 oua intregi mi se par prea mult.Se poate adauga scortisoara peste mere dar eu prefer mai mult savoarea cremei de zahar si vanilia.Nu ornez acest tort cu frisca tot pentru a nu-i atenua din savoare. Este foarte bun in aceasta forma bruta.

 ....este un tort bine insiropat si foarte,foarte bun....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu