marți, 24 iunie 2014

TORT CU CIOCOLATA SI CREMA CARAMEL

       Tort cu blat umed de cacao, ganache de ciocolata, jeleu de piersici, crema caramel si nuci caramelizate. Blatul de deasupra este un blat simplu din 2 oua. Suna pretentios dar luata in parte fiecare crema nu e nimic care sa dea dureri de cap. 
       O sa incep cu blatul umed de cacao la care sunt necesare:
  • 250 g de faina,
  • 80 g cacao neagra,
  • 400 g zahar,
  • 2 oua,
  • 125 ml ulei de floarea soarelui ,
  • 250 ml iaurt,
  • 125 ml cafea,
  • o lingurita praf de copt,
  • 2 lingurite bicarbonat,
  • un praf de sare.
       Toate ingredientele uscate se amesteca si se cern. Intr-un bol mai mare se amesteca ingredientele lichide si se adauga cele uscate. Se omogenizeaza bine si se toarna in tava imbracata in hartie de copt. In cazul unui tort mic se coc 2 foi in tavi separate. Tava mea este de 20/30 cm. Se coace la 180 de grade circa 40 de minute. Se va umfla la inceput dupa care se lasa si va avea inaltimea potrivita pentru baza unui tort. Textura este una usor cleioasa dar, tototdata fraged si extrem de bun.
        Crema ganache se pregateste din 200 ml frisca si 200 g ciocolata de 72 % cacao. Nu va complicati cu ciocolata de menaj care nu are nici-un gust de ciocolata. Se topesc la baine marie, se lasa 3 ore la frigider dupa care se mixeaza foarte bine pana devine ca o spuma groasa. Se adauga 10 g de gelatina dizolvata conform instructiunilor de pe plic si se amesteca bine.
       Pentru jeleul de piersici am blendat un borcan de compot de piersici si am adaugat 10 g de gelatina. Jeleul se toarna peste crema deja intarita. 
       Crema caramel se gaseste aici
       Tortul este imbracat cu ganache de ciocolata si ornamente de ciocolata.
       Important:
  • tortul este montant in tava in care s-au copt blaturile,
  • se imbraca tava in folie de plastic si se aseaza blatul alb, care se poate insiropa,
  • se aseaza jumatate din crema caramel,nuci caramelizate si cealalta jumatate de crema,
  • se baga tava la frigider si se lasa pana se intareste crema,circa 1 ora,
  • se aseaza peste crema intarita jeleul si iar se baga tava la frigider,
  • se aseaza ganache-ul de ciocolata si iar la frigider pentru a se intari,
  • deasupra va fi asezat blatul umed si se va lasa cel putin 3 ore la frigider inainte de a fi rasturnat tortul pe platou.
       

    .....inainte de ornare...
 

2 comentarii:

  1. Zici că "nu e nimic care să dea dureri de cap" ?
    Ei nu ! ?! ? !
    Cum să nu ????????
    Poate că pentru cineva care face toată ziua bună ziua tot felul de minunăţii dulci, nu dă dureri de cap, dar crede-mă că mie mi-ar da...
    şi taman la crema de caramel, te-ai oprit. Păi asta mi-a dat mie dureri de cap, pentru că s-a brânzit. Nu ştiu care este secretul sau care a fost greşeala făcută de mine, poate că mă lămureşti tu ?
    merci oricum, tortul cred că este un DELICIU !
    pup, Valentina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi pare rau ca am vazut asa tarziu comentariul tau, nu m-am oprit la crema caramel,apasa pe ,,aici,, si te va duce la reteta de crema, ai toate detaliile acolo,te pup!!!!!

      Ștergere