marți, 10 iunie 2014

DULCEATA DE CIRESE

        Ciresele care se folosesc pentru dulceata trebuie sa fie proaspete,ajunse la maturitate, culoare si aroma bine pronuntate,dar cu textura ferma, nealterate, nelovite, nepatate.
        Avem nevoie de o farfurie adanca plina de cirese fara samburi,1 kg zahar, 3 pahare cu apa, zeama de la jumatate de lamaie.
         Ciresele se curatate de cozi si samburi scosi cu mare atentie ca sa nu se sfarame.
         Zaharul si cele 3 pahare de apa se pun pe foc la fiert pana se topeste zaharul si siropul este legat. Se adauga ciresele si se fierb la foc iute la inceput si potrivit dupa aceea. Se spumeaza tot timpul dulceata si se amesteca. Spre sfarsitul fierberii se adauga zeama de lamaie. Dulceata este gata cand picaturi de sirop se toarna intr-un pahar de apa rece si acestea nu se destrama. Daca se fierbe prea mult zaharul se va carameliza, dulceata se va inchide la culoare si va avea gust de caramel.
         Este de preferat sa nu se fiarba mai mult de 2 kg de dulceata deodata deoarece cu cat este mai mare cantitatea cu atat dulceata va deveni mai inchisa la culoare si fructele se vor destrama. 
         Daca fructele plutesc pana la fundul siropului, nu sunt ridicate toate la suprafata si au un aspect lucios inseamna cu dulceata este legata suficient. Este foarte important punctul de oprire din fiert.
         Daca a mai ramas spuma, dupa inchiderea focului se misca circular cratita de dulceata pana ce spuma se aduna in mijloc si cu ajutorul unei lingure se strange. Se lasa la racorit putin si se aseaza in borcane curate si uscate. 
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu