joi, 31 iulie 2014

PIEPT DE CAP DE PORC CU CIMBRU LA TAVA

            Se aleg 2 bucati de cap de piept fara sorici si cat mai putina grasime, de circa 1 kg fiecare, se sareaza si se prajeste in tigaie,in 2 linguri de ulei, cat sa prinda culoare si o crusta usoara. Se transfera bucatile in tava. In tigaia in care s-au rumenit bucatile se adauga 2 pahare de vin rosu, 1 cana supa de carne, 3 ramurele de cimbru uscat,3 catei de usturoi pisati, 2 linguri de zahar brun, 1 lingura miere de albine, piper si se lasa sa fiarba 2 minute. Sosul astfel preparat se toarna in tava peste bucatile de carne,se mai arunca cativa catei de usturoi intregi, cu tot cu coaja, se acopera cu folie de luminiu si se coc circa 2 ore la 200 de grade. In ultimile 10 minute se ridica folia. 
          Carnea este foarte frageda si aromata, putin crocanta la suprafata, carnea se desprinde de os, o mare bunatate!!


COMPOT DE CORCODUSE

           Se aleg corcoduse coapte,frumoase si se spala bine. In borcane de 800 ml curate se pun fructele mai mult de jumatate, se adauga 2 linguri de zahar in fiecare borcan si se umplu cu apa. Se strang bine capacele, se scutura fiecare borcan pentru a se topi mai repede zaharul si se pun la baine marie pentru cel putin 30 de minute din momentul in care incepe sa fiarba. Borcanele se pot lasa in apa pana se raceste sau se pot scoate calde si se aseaza intr-o patura pana a doua zi.

SUC DE ROSII

         Sucul de rosii este preferatul meu in materie de conserve drept pentru care pregatesc pentru iarna stocuri destul de mari.
         La circa 10 kg de rosii mai avem nevoie de 2 linguri de sare si 2 linguri de zahar. In functie de timpul fierberii ies circa 8 litri de suc.
         Se spala bine rosiile care trebuie sa fie foarte coapte si sanatoase, se taie in jumatati si se dau prin storcatorul de fructe electric. Cojile si pulpa se mai dau o data pentru a extrage tot sucul.
         Intr-o oala mare se pune sucul la fiert cu zaharul si sarea la foc mic circa o ora pana ce dispare spuma si devine putin mai consistent. 
         Se lasa sa se racoreasca, se aseaza in sticle cu gura larga curate si uscate, se strang bine capacele si se pun la sterilizat pentru cel putin 40 de minute. Se lasa pana a doua zi sa se raceasca in oala care au fiert.

PANDISPAN DIN ALBUSURI CU CIRESE

          Ingrediente:
  • o cana de 250 ml plina de albusuri,
  • o cana de zahar,
  • o cana de faina,
  • un praf de sare,
  • o fiola rom,
  • 2 linguri pline seminte de anason,
  • 200 g cirese fara samburi.
       Se mixeaza albusurile cu sarea si zaharul pana devin o bezea tare, se adauga faina lingura cu lingura si se amesteca usor de jos in sus. La final se adauga fiola de rom si semintele de anason si iar se amesteca.
       In tava tapetata cu hartie de copt se aseaza compozitia si deasupra ciresele. Se coace circa 40 de minute la 180 de grade. Este pufos si foarte aromat. Se poate servi cu frisca batuta moale.


marți, 29 iulie 2014

NECTAR DE CAISE

         Ingrediente: 4 kg caise, 600 g zahar, 3 pahare de apa.
         Se aleg caise coapte,sanatoase,se curata de codite,se spala si se scot samburii. Jumatatile de caise se pun intr-un vas emailat, se adauga apa si se lasa sa fiarba 10 minute, dupa care se blendeaza pana devin un piure fin. Se adauga zaharul si se mai fierb la foc mic 10 minute amestecand continuu. Se toarna cald in sticle si se sterilizeaza pentru cel putin 30 de minute.

GEM DE CAISE

            Ingrediente:
  • 5 kg de caise,
  • 1 kg zahar.
        Caisele trebuie sa fie coapte foarte bine. Se spala si se scot samburii, se pun in oala care vor fierbe alternativ, un rand de caise si unul de zahar. Se lasa cateva ore la frigider astfel pregatite si se pun la fiert la foc mic pentru circa 2 ore,amestecand sa nu se lipeasca. Cand este suficient de legat, se da deoparte,se lasa la racorit putin si se aseaza in borcane curate si uscate. Borcanele se sterilizeaza circa o ora la cuptor in tava cu apa. Se poate renunta la aceasta operatiune insa coaja de caise fermenteaza repede si exista riscul ca gemul sa se strice.

miercuri, 23 iulie 2014

SALATA DE CARTOFI SI MACROU AFUMAT

        Ingrediente:
  • 500 g cartofi fierti in coaja,
  • 1 macrou afumat dezosat,
  • 1 ardei capia rosu,
  • 2 morcovi potriviti fierti,
  • 150 g maioneza,
  • 2 linguri de mustar,
  • sare si piper.
       Se taie bucati mai mari cartofii, iar ardeiul si morcovii ceva mai mici. Intr-un bol se amesteca, pana se omogenizeaza bine, toate ingredinetele. Maioneza este pregatita dintr-un galbenus crud si unul fiert, zeama de la jumatate de lamaie si ulei circa 100 de ml.
       Se pot adauga bucati de castraveti murati pentru aciditate,insa eu o prefer asa,e tare buna.

PRAJITURA CU BLAT UMED SI CREMA DIPLOMAT

            Pentru ca este sezonul piersicilor si a caiselor azi va aduc o prajitura delicioasa cu blat umed de cacao si o crema diplomat plina de piersici si caise aromate ,o prajitura racoritoare, nu foarte dulce si usor de preparat.
            Pentru blat avem nevoie de:
  • 50 g cacao neagra,
  • 90 ml apa clocotita,
  • 100 g unt la temperatura camerei,
  • 300 g zahar,
  • 60 ml lapte,
  • 3 oua,
  • 175 g faina,
  • 1 plic praf de copt,
  • un praf de sare.
         Intr-un bol mare se amesteca cu telul cacao si apa clocotita pana se omogenizeaza, se adauga untul si iar se amesteca pana ce acesta se topeste in totalitate. Se adauga pe rand zaharul, laptele si ouale unul cate unul. La final se adauga faina, sarea si praful de copt si se amesteca bine compozitia obtinuta.
         Se toarna in tava de 20/30 cm imbracata in hartie de copt si se coace circa 45 de minute la 180 de grade.
         Se coc 2 astfel de blaturi, la cel de la baza in loc de cacao eu am folosit orz instant si am adaugat o lingura de faina in plus fata de cantitatea initiala din reteta. Se observa  ca este mai deschis la culoare.
          Fructele spalate se pun la fiert intr-o cantitate de apa cat sa le acopere, caisele se lasa doar un clocot, in cazul piersicilor se lasa pana ce pulpa este fiarta. Se racesc si se taie felii potrivite.
           Crema de diplomat se face ca in reteta de aici ,in loc de zahar vanilat am pus o pastaie de vanilie.
            Fructele se aseaza in tava tapetata cu folie de plastic,se adauga crema si se lasa la racit o ora. Dupa acest timp, deasupra se pune unul dintre blaturi si se baga iar la frigider pentru o ora. Se rastoarna pe platou prajitura, se elimina folia de plastic si se aseaza celalalt blat. Se tine la frigider cel putin o noapte inainte de a fi taiata.



joi, 17 iulie 2014

PORC CU CIMBRU SI VIN ROSU

        Bucatile de pulpa de porc se sareaza si pipereaza.
        Intr-o tigaie se pun 3 linguri de ulei de masline la incins si se adauga cateva boabe de ienibahar. Feliile de carne se rumenesc usor pe fiecare parte,se adauga si cativa catei de usturoi, jumatate cana de supa,crengute de cimbru si jumatate de cana de vin rosu sec. Se lasa sa fiarba la foc mic pana ce carnea se fragezeste si sosul scade. Aroma cimbrului in combinatie cu cea a vinului e fantastica. Carnea astfel preparata se poate servi cu diverse legume, eu am ales rosii cherry trase in ulei de masline cu cativa catei de usturoi si frunze de busuioc si o mana de pastai.
        Cantitatea de carnea este aleatorie circa 500-600 de grame pentru cantitatile de condimente date.
        

SALATA CU ANCHOA SI ARDEI PRAJIT

        Ingrediente pentru o persoana:
  • cateva frunze de salata,
  • 4-5 bucati de anchoa,
  • 1 ardei capia rosu,
  • 1 ou fiert,
  • 3 linguri ulei de masline,
  • sare si piper,
  • zeama de la jumatate de lamaie,
  • 1 lingurita seminte de susan,optional.
       Salata se spala si se usuca cu un prosop de bucatarie.
       Oul se pune la fiert. 
       Ardeiul se spala, se taie fasii lungi si potrivit de late. Se prajeste in putin ulei de masline pana se rumeneste.
       Pe un platou se rupe bucati salata,se aseaza bucatile de ardei prajit,oul taiat in sferturi, fileurile de anchoa,se sareaza si pipereaza,se stropeste cu zeama de lamaie si ulei de masline, se presara seminte de susan.
        Este o salata foarte buna,gustoasa si satioasa care poate inlocui foarte bine primul fel sau cina.


miercuri, 16 iulie 2014

PULPA DE PORC LA TIGAIE

          Se spala bine pulpa de porc, se feliaza,se usuca cu un prosop de bucatarie fiecare felie, se sareaza si se pipereaza. Intr-o tigaie antiaderenta se pun 3 linguri ulei de masline si cand este incins se adauga 3 catei de usturoi intregi, cateva crengute de cimbru, rozmarin si se lasa cateva minute cat sa imprumute uleiul aroma plantelor. Se scoate usturoiul si plantele aromatice din ulei si se aseaza feliile de porc. Se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti si se arunca cateva bucati de arpagic.
          Carnea astfel pregatita se poate servi cu cartofi la cuptor.

marți, 15 iulie 2014

ARIPIOARE DE PUI CU SUSAN

          Aripioarele se spala bine si se tin intr-o marinata pregatita din:
  • 3 linguri ulei de masline,
  • 2 lingurite de susan,
  • 2 lingurite de boia dulce,
  • 2 linguri de zahar brun,
  • 2 linguri sos de soia,
  • 2 linguri otet de orez,
  • sare si piper.
        Toate ingredientele se amesteca bine intr-un bol si ung bine cu acest amestec 1 kg de aripioare. Se tin la frigider cel putin 3 ore dupa care se prajesc in baie de ulei. Se pot servi cu multe garnituri,de aceasta data o portie de cartofi prajiti au fost minunati si nu ne-am mai gandit la calorii si altele...

sâmbătă, 12 iulie 2014

CASTRAVETI IN SARAMURA PENTRU VARA

            Se aleg castraveti mai mari,se spala bine si se taie la capete. Se aseaza intr-un borcan curat impreuna cu crengute si flori de marar, boabe de piper si cativa catei de usturoi.
           Se umple borcanul cu apa si se adauga pentru fiecare litru de apa o lingura cu varf de sare. Asadar,trebuie masurata apa. Eu am avut 2 kg de castraveti pe care i-am asezat intr-un borcan de 4 litri si a intrat circa 2 litri de apa.
           Borcanul se lasa la soare si in cateva zile sunt gata,cum vremea a fost capricioasa castravetii mei s-au murat cam intr-o saptamana.

DOVLECEI UMPLUTI

          Pentru acest savuros fel de mancare avem nevoie de cativa dovlecei potrivit de mari, eu am avut 7 bucati, 500 g carne tocata de porc, 100 g orez, 2 cepe tocate marunt,sare si piper, 4 rosii rase, cimbru si rozmarin, 1 legatura marar verde, bucati de rosii pentru a acoperi dovlecei.
          Dovlecei se spala bine si se taie pe jumatate. Cu ajutorul unei lingurite se scoate miezul cu atentie pentru a nu se rupe si se lasa deoparte.
          Se toaca ceapa foarte marunt, se spala in mai multe ape orezul si se amesteca cu carnea tocata. Se sareaza si pipereaza, se adauga putin marar tocat si se amesteca foarte bine compozitia. Se umple fiecare dovlecel cu aceasta compozitie si se aseaza in tava.
            Se acopera cu capacelele formate din rosii fiecare dovlecel, se presara rozmarin si cimbru in tava,se adauga 2 cani de supa sau 2 cani de apa, rosiile rase se acopera cu folie de aluminiu si se baga la cuptor pentru circa 40 de minute la 200 de grade. In ultimele 10 minute se ridica folia.
         .....se servesc fierbinti cu smantana si cateva linguri de sos....

vineri, 4 iulie 2014

SALATA DE PUI CU NAUT

            Un piept de pui se dezoseaza, se elimina pielea si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce a fiert se taie bucati potrivit de mari si se rumenesc putin in ulei de masline. Se lasa deoparte. Nautul,circa 300 g, se clateste in mai multe apa si se scurge bine,daca se foloseste la conserva si se trage in tigaie cu o lingura de ulei de masline.
            Intr-un bol mare se pun pieptul de pui, nautul,o ceapa rosie tocata marunt, o rosie potrivit de mare tocata, frunze de busuioc,sare si piper,zeama de la jumatate de lamaie, ulei de masline si se amesteca foarte bine.
            Este o salata cu multe proteine si foarte satioasa.

ARIPIOARE DE PUI LA CUPTOR

           Se curata si se spala bine 1kg de aripioare. 
           Intr-un castronel se prepara marinata din:
  • 3 linguri ulei de masline,
  • sucul de la o lamaie,
  • 4 linguri sos de soia,
  • 2 linguri ghimbir pulbere,
  • 2 linguri de miere de albine,
  • sare si piper,
  • 2 linguri boia dulce de piper sau iute daca se vor picante.
           Toate aceste ingrediente se amesteca foarte bine. Aripioarele se ung bine cu acest amestec si se lasa cel putin 3 ore la frigider intr-un bol acoperit.
           Se aseaza in tava impreuna cu marinata si jumatate de pahar de vin rosu si se coc la cuptor incins circa 40 de minute. Daca sosul scade se poate adauga jumatate de pahar de apa.


joi, 3 iulie 2014

TARTA DE PIERSICI

         Se aleg 4 piersici mari si frumoase, se curata de coaja de coaja si se taie felii sau bucati potrivit de groase. Se pun la fiert cu 350 ml apa si 3 linguri de zahar.
         Blatul de tarta se face din 200 g biscuiti sfaramati  si 100 g de unt topit care se amesteca bine si se aseaza pe fundul tavii de tarta. Tava se baga la frigider pentru a se intari blatul.
         Crema se pregateste din 200 g crema de branza care se amesteca cu 200 g frisca lichida, jumatate fiola de vanilie si cateva linguri de zahar pudra. Se aseaza peste blatul rece si se niveleaza bine.
         Dupa ce au fiert fructele si s-au inmmuiat se adauga 2 plicuri de tort gelee dizolvate in cateva linguri de compot si se mai lasa la fiert pentru circa 1 minut. Se racoreste si cu ajutorul unei linguri se pune deasupra la crema de branza.


DULCEATA DE VISINE

         Pentru aceasta minunata dulceata avem nevoie de 2 kg visine si 2 kg zahar.
         Visinile, curatate de cozi si cu samburii scosi cat mai atent sa nu se sfarame, se aseaza intr-o cratita in straturi alternative visine-zahar. Se tin peste nopate la frigider iar a doua zi se pune cratita pe foc mic pana se topeste zaharul complet. Se da apoi la foc iute, amestecand si avand grija sa nu se umfle. Se lasa sa fiarba pana cand siropul incepe sa se lege facand testul cu o picatura de sirop intr-un pahar cu apa rece. Daca siropul nu se dizolva dulceata este gata. 
        Se scutura cratita de cateva ori pana se aduna spuma in centru si se spumuieste. Se lasa sa se racoreasca si se toarna in borcane curate si uscate.


miercuri, 2 iulie 2014

HUMMUS-PASTA DE NAUT

           Hummusul este un preparat arabesc care usor,usor patrunde si in meniurile noastre.
           Pe langa calitatile nutritive ale nautului, gustul bun si aromat, simplitatea retetei face acest preparat unul deosebit si indemn pe toti cei reticenti sa il incerce macar o data.
           Avem nevoie de:
  • 500 g naut uscat,
  • 4 catei de usturoi,
  • 3 linguri pasta de susan,
  • 100 ml ulei de masline,
  • frunze de coriandru,
  • boia de ardei dulce,
  • sare si piper,
  • sucul de la o lamaie.
         Nautul se spala bine, se elimina boabele inchise la culoare si se pune la fiert in apa.
         In apa nu se adauga sare, arabii adauga 1 lingurita de bicarbonat,insa eu am preferat sa fiarba simplu. Timpul de fierbere este aproximativ de 2 ore la foc potrivit,dupa primele clocote se schimba apa.
         Cand nautul este fiert,se scurge apa si se lasa la racit. Se poate pastra o ceasca din zeama in care a fiert in eventualitatea in care iese prea gros sa se poata subtia.
          Se blendeaza pana devine o pasta fina,se adauga usturoiul zdrobit, pasta de susan, sarea si piperul dupa gust, 70 ml ulei de masline si se mai blendeaza putin.
          Se aseaza pe platou,se stropeste cu suc de lamaie si ulei de masline,se orneaza cu coriandru tocat marunt, boia dulce de ardei.
        

PRAJITURA CU PIERSICI

         Intr-o tava potrivit de mare, circa 20/30 cm se presara 5-6 linguri de zahar tos si peste zahar se aseaza feliile potrivit de groase de la 5 piersici. Se da tava la cuptor pentru circa 15 minute, cat sa se topeasca zaharul si sa se inmoaie usor feliile de piersici.
           In acest timp se pregateste un blat din 5 oua care se mixeaza cu 5 linguri de zahar si un praf de sare pana se formeaza o spuma groasa, se adauga 5 linguri de ulei, 7 linguri de faina, 1 lingura de cacao neagra si 1 lingurita praf de copt. Se amesteca bine si se toarna peste piersici in tava. Se coace la foc mic circa 40 de minute.
          Se face testul cu scobitoarea si daca blatul este copt se scoate din cuptor si se lasa putin sa se racoreasca. Cu ajutorul unui cutit se desprind usor marginile si se rastoarna prajitura pe platou. Trebuie sa iasa exact ca in foto:
          Se tine la frigider cel putin 3 ore inainte de a fi servita simpla sau cu frisca batuta.