luni, 14 aprilie 2014

TORT CU CREMA CARAMEL SI JELEU DE ZMEURA

        Clown inspirat de aici.
         Blat de cacao din 5 oua,5 linguri de zahar,5 linguri cu varf de faina,2 linguri de ulei, 2 linguri de cacao neagra,5 linguri apa rece,un plic de praf de copt,un praf de sare.Se separa galbenusurile de albusuri.Intr-un castron mare se mixeaza bine albusurile cu sarea si apa,se adauga si zaharul si se continua cu mixarea pana devin o bezea tare.Peste albusuri se adauga uleiul si galbenusurile, faina,praful de copt si cacaoua cernute.Se amesteca de jos in sus cu o paleta.Se coace intr-o tava unsa cu unt circa 50 de minute la foc mic. Blatul se taie in 2 parti egale dupa ce  s-a racit.
        Siropul este facut din 4 linguri de zahar care se caramelizeaza pe foc foarte mic si se stinge cu 250 ml apa.Se lasa sa fiarba pana se dizolva tot zaharul ars.Cu acest sirop se stropesc bine feliile de blat.
        Ganajul de ciocolata este pregatit din 200 ml frisca lichida care se pune intr-o craticioara la foc mic cu 200 g ciocolata cu lapte rupta bucati mici.Cand ciocolata se topeste complet se da racit pentru cel putin 3 ore.Se scoate de la frigider si se mixeaza foarte bine.Trebuie sa fie o spuma tare.
        Jeleul de zmeura se pregateste din 250 g zmeura,poate fi si congelata si proaspata,care se pune la fiert cu 250 ml apa si 3 linguri pline cu zahar.Dupa ce a dat in clocot amestecul se mai lasa cateva minute si se pune la racit.Intre timp se pregateste 1 plic de gelatina conform instructiunilor de pe pachet.Cand zmeura este la o temperatura suportabila de mana se adauga gelatina si se amesteca bine.
        Crema caramel este facuta din 10 linguri de zahar tos pus la topit pe foc mic si cand devine lichid se adauga 200 ml lapte fierbinte,atentie ca se umfla,se da focul foarte mic si eventual se trage putin cratita de pe foc sa se linisteasca.Se lasa sa fiarba si se amesteca pentru a se dizolva tot zaharul ars.Se dizolva 2 linguri de amidon in 100 ml apa si se toarna peste caramel.Se amesteca tot timpul pana se ingroasa.Se lasa la racit.Se mixeaza 250 ml frisca si se dizolva 1 plic de gelatina in 100 ml apa rece,se pune gelatina la baine marie pana este topita complet.Atentie sa nu ajunga in puctul de fierbere.Caramelul rece se amesteca cu frisca batuta si cu gelatina la temperatura camerei.
        Montare tort:felie de blat insiropat,crema caramel,jeleu de zmeura,ganaj de ciocolata,blat insiropat.Chiar daca par multe operatiuni tortul se pregateste destul de repede,iar rezultatul este unul foarte bun.Se lasa la frigider dupa asezarea cremei caramel pentru a se intari si abia apoi se toarna jeleul dupa care iar se lasa la frigider.Tortul se monteaza in tava in care s-a copt blatul iar dupa 3 ore de stat la frigider se rastoarna pe platou si se orneaza dupa imaginatie.
       ....aici inainte de ornare...pe lateral...
      ......si gata ornat....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu