marți, 7 mai 2013

COZONAC


COZONAC


       Avem nevoie de:

  •  1kg de faina pentru patiserie,eu am folosit speciala  pentru cozonac,
  • 500 ml de lapte,
  • 50 g drojdie proaspata,
  • 5 galbenusuri ,
  • 1 lingurita rasa de sare,
  • 350 g zahar,
  • arome dupa plac,eu am ras coaja de lamaie si esenta de rom.
Pentru umplutura:
  • 500 g miez de nuca,
  • 5 albusuri,
  • 5 linguri zahar,
  • 2 plicuri zahar vanilat,
  • 3 linguri cacao
  • rahat,
  • stafide.
De asemenea,avem nevoie de unt topit cam jumatate de pachet amestecat cu 100 ml  de ulei pentru framantat.
   Se cerne faina ,laptele se pune la incalzit cu zaharul si se lasa pana se topeste acesta dar sa nu depaseasca 70 de grade.Se face maiaua cu cateva linguri de lapte caldut si drojdie si cand a crescut  se adauga tot laptele si galbenusurile frecate in prealabil cu sare.Acum se incepe framantatul care trebuie sa dureze cel putin 30 minute.Mainile se ung cu amestecul de unt topit si ulei,este un aluat lipicios dar nu trebuie sa ne descurajam.Se lasa la crescut cam 1 ora si 30 de minute intr-un loc cald,ferit de curenti si acoperit cu un prosop. 
     In acest timp ne ocupam de umplutura,taiem rahatul bucati potrivit de mari,stafidele le punem la inmuiat in rom sau in cazul in care nu avem facem un amestec de esenta de rom cu apa calduta pentru ca stafidele sa se hidrateze si batem albusurile  cu 5 linguri de zahar,2 plicuri de zahar vanilat pana devine o bezea tare la care se adauga 3 linguri de cacao neagra si 5oo g miez de nuca pisata mare sau taiata cu cutitul.
         Cand aluatul este crescut se unge cu ulei suprafata de lucru,se imparte aluatul in patru, fiecare parte se intinde si se aseaza umplutura dupa care se ruleaza cu atentie si  se impletesc cate 2 rulouri .Se aseaza in tava unsa si imbracata in hartie de copt si se mai lasa la crescut cel putin 30 de minute inainte de a fi bagati la cuptorul incins in prealabil. Se coc la foc potrivit circa 50 de minute,daca dupa 30 de minute se rumenesc prea tare se poate pune o folie de aluminiu deasupra.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu